עיצוב לוגו ומיתוג | מכבי שירותי בריאות

אודות מיתוג מכבי

לאחר כניסת חוק ביטוח בריאות ממלכתי לתוקפו, הוחלט בקופת חולים מכבי כנגזר מכך על שינוי המיתוג. תוך שימת דגש בעיצוב הלוגו על השינוי מקופת חולים, ל-ארגון שמספק שירותי בריאות ללקוחותיו . לאחר שעיצוב הלוגו המופיע למעלה, זכה במכרז שניהל משרד הפרסום גיתם, הוזמנתי ע”י מכבי, להשלים את עבודת פיתוח המיתוג החזותי של הארגון.

עיצוב הלוגו בוצע בשלושה שלבי ביניים. בראשון ביצעתי עדכון למגן-דוד ההיסטורי של תנועת מכבי. הצורות המרכיבות את המגן-דוד וכן החללים הפנימיים שלו עוצבו מחדש, כך שיהיו מאוזנים יותר חזותית. הדבר נועד ליצור ‘יציבות’ גבוה יותר לצורת המגן דוד.

בשלב השני של עיצוב הסמל התייחסתי לאופן הצורני של כיתוב השם – מכבי שירותי בריאות. לשם כך עיצבתי פונט מיוחד עבור הלוגו של מכבי, אשר שימש גם לצרכים נוספים במיתוג החזותי של האירגון (ראו תמונה אמצעית למעלה).

בשלב השלישי עיצבתי את הכנפיים התוחמות את הסמל מימין ומשמאל. הכנפיים באות לבטא שני מסרים תדמיתיים. מצד אחד הן יוצרות מסגרת כביטוי ליציבות מערכת ארגונית גדולה. ובצד זאת הן מהוות מבנה פתוח כביטוי למושגים בריאות וחיים. הכנפיים הם למעשה שתי אליפסות ומקבילית אחת החותכות זו את זו ויוצרות מסגרת פתוחה.

עיצוב הלוגו מהווה בסיס השפה החזותית ששימשה בהמשך תהליך פיתוח התדמית של מכבי, ועיצוב סמלים נוספים של יחידות משנה בארגון.

 לוגו מכבי שירותי בריאות בעיצוב דן רנון 1997


לוגו להורדה

עיצוב הפונט ללוגו ומיתוג

לצורך עיצוב לוגו מכבי שירותי בריאות, ובהמשך מרכיבים נוספים במיתוג החזותי של מכבי, עיצבתי פונט ייחודי. ההחלטות שהיו נקודות מוצא לעיצוב היו: שימוש במשקל (אות) מודגש ליצירת נוכחות חזותית חזקה של הסמל, עיצוב פונט בעל אופי סן-סריפי המתאים לתדמית ארגונים גדולים, ובעל ‘אופי קליני’, שימוש בהטיה לשם יצירת תחושת תנועה, ועיצוב הקווים הניצבים עם קימור קל כלפי חוץ (ראו האות ש’), על מנת ליצור ריכוך צורני, לעומת פונטים דומים בעלי ניטרליות גיאומטרית כגון: אורון ונרקיס תם, אשר נשקלו כאופציה בתחילת תהליך העיצוב.

עיצוב פונט מכבי

אוגדן מיתוג

אוגדן מיתוג מכבי, הוא המסמך המרכז את עיצוב הפריטים הגרפיים המרכזיים המשמשים למיתוג החזותי של הארגון. האוגדן כולל עיצוב של למעלה מ- 50 פריטים שונים ומתייחס לתחומים הבאים: הסמל וההנחיות לשימוש בו, עיצוב ניירת, עיצוב טפסים מנהליים ועיצוב טפסים רפואיים, הנחיות לעיצוב שילוט חוץ ושילוט פנים של סניפים ומרפאות, עיצוב פריטים נוספים כגון: כרטיסי חבר ועובד, פולדרים, עיצוב סמלים של מותגי משנה, כגון מכבי מגן זהב, ואופן השילוב בין סמל מכבי לכותרות משנה כמו שמות מחוז ויחידות אחרות בתוך הארגון.

צילום של אוגדן מיתוג מכבי בעיצוב דן רנון

כללים לשימוש בלוגו

בבואנו להשתמש בסמל יחד עם אלמנטים גרפיים נוספים, יש להגדיר את השטח סביב הסמל שישאר נקי מאלמנטים גרפיים אחרים, על מנת שלא לפגוע בזיהוי הסמל כיחידה גרפית עצמאית. לענין השלכות כמו קביעת הגודל המקסימלי של הסמל בחזית שלט, או שער חוברת. לצורך חישוב ‘מרחב המחיה המינימלי’ (נוסח שטבעתי בעת כתיבת האוגדן), הגדרתי פרופורציות מדויקות בין רוחב וגובה הסמל לרוחב וגובה מרחב המחיה המינימלי.

היות והכנפיים התוחמות את סמל מכבי מימין ומשמאל הן בעלות הטיה, הקצה הפיזי של הסמל אינו הקצה האופטי שלו. דף זה מתאר את הקו המהווה את הקצה האופטי של הסמל, ומדגים את אופן היישור של הסמל לאלמנט גרפי נוסף – גוש הטקטס שמתחת, שהוא גם הטקסט המבאר ענין זה.

עמוד מאוגדן מיתוג מכבי המתאר כללים גרפיים להתייחסות ללוגו

עיצוב טפסים רפואיים ומנהליים

המתייחס לנושא של ניירת, טפסים מינהלתיים וטפסים רפואיים מכסה למעלה מ- 250 טפסים שונים. לאחר מעבר על הטפסים השונים המשמשים את הארגון וניתוח התבניות הצורניות הנדרשות לעצב אותם, עיצבתי עשר תבניות אב, שמתוכם ניתן לעצב כל טופס נוסף עפ”י הפונקציה והתוכן שלו.

דף מתוך אוגדן המיתוג עם דוגמא לעיצוב טופס

שילוט חוץ

במסגרת פרוייקט עיצוב המיתוג, הוקדש גם פרק לנושא עיצוב שלטי החוץ של מכבי. בפרק זה רוכזו ההנחיות השונות להתייחסות ללוגו והפרופורציה שלו בעיצוב שלטי החוץ. כלומר היחס בין גובה או רוחב השלט לגובה או רוחב הלוגו. זאת במקרים של יצור שלטי ארגז.
בנוסף הוגדרו כללים לעיצוב שלטים בהם נדרש טקסט נוסף, כגון שם המרפאה, או וריאציות שונות של הלוגו הניתנות לשימוש ביצור שלטי אותיות

דף מאוגדן המיתוג המתאר הנחיות ליצור שלטי החוץ של מכבי

עיצוב אמצעי מיתוג נוספים

הפרק האחרון באוגדן הוקדש לעיצוב של אמצעי תקשורת שיווקית כגון: פולדרים, עיצוב כרטיסי חבר/לקוח, עיצוב תבניות אב לכרזות, מודעות מודפסות, עיצוב שערים לפליירים ועוד.

דף מתוך אוגדן המיתוג המתאר את עיצוב כרטיסי החבר